ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

TAŞLIÇAY

TAŞLIÇAY İLÇE TANITIM
taşlıçay
ağrı taşlıçay
taşlıçay ağrı

TAŞLIÇAY RESİMLERİ
TAŞLIÇAY FOTOĞRAFLARI
TAŞLIÇAY TANITIMI
TAŞLIÇAY
TAŞLIÇAY AĞRI
TAŞLIÇAY İLÇE TARİH
Bugüne kadar Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan kazılar neticesinde M.Ö. 4000’den itibaren bölgede yoğun olarak iskana geçildiğini göstermektedir. Bölge Hurimütanniler, Urartular, Kimmerler, Sakalar ve M.S. I. yy’dan itibaren de Romalıların egemenliğine geçmiştir. Bizanslılar döneminde bölge zaman zaman Sasaniler istilasna uğramıştır. Arap orduları Hz. Osman hilafeti zamanında (645-646) bölgeyi fethetmiştir. 

İslam Arap Devleti Hz.Osman’dan itibaren ve Emevi Abbasiler devrinde bölgeye yerleşerek burayı 300 yıl hâkimiyetleri altında tutmuşlardır. 900’lü yıllarda Bizanslılar bölgeyi tekrar ele geçirmeye başlamışlardır.
Doğu Anadolu Bölgesine Selçuklu akınları 1015 yılından itibaren Çağrı Bey tarafından başlatılmıştır ve 1040 yılında Selçuklular Ağrı bölgesini fethetmiştir.

 Bölge 1243’ten sonra Moğolların hâkimiyetine geçmiştir. Daha sonra sırasıyla Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevilerin hakimiyetine geçen bölge Yavuz Sultan Selim döneminde 1514 Çaldıran Zaferi ile Osmanlı topraklarına katılmıştır.
İlçemiz 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında Rusların işgaline uğramıştır. 1917 yılında Rusların geri çekilmesi ile Ermeni mezalimine sahne olmuştur. 14 Nisan 1918’de işgalden kurtarılmıştır.

1954 yılında 6324-6325 sayılı yasa ile Taşlıçay İlçesi kurulmuş olup ,aynı yıl Belediye Teşkilatı oluşturulmuştur.
TAŞLIÇAY İLÇE COĞRAFYA
b)-COĞRAFİ KONUMU:
Ağrı iline 32 km. uzaklıkta olan Taşlıçay ilçesi doğusunda Diyadin ve Doğubeyazıt ilçeleri, Kuzeyinde Tuzluca (Iğdır) ilçesi, batısında Merkez ilçe ve Hamur ilçesi, güneyinde Erciş (Van) ilçesi ile çevrilidir. İlçemiz Türkiye-İran transit yolu üzerinde Murat nehrinin kuzey kıyısında kurulmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği, 1660 m, yüzölçümü 798 km2’dir.

Ağrı ilinin orta kısmında bulunan Taşlıçay ilçesinin kuzey ve güneyinde bulunan 2000 m yükseklikteki dağlar, orta bölümde murat vadisi ile ayrılır. Arazi volkaniktir, en yüksek noktası Güneydeki Aladağ üzerinde bulunan Koçbaşı tepesidir (3510.m). Orta kısımdaki düzlüklerle Murat kenarları tarıma elverişli olan alanlardır.

İlçenin en önemli akarsuyu doğu-batı yönünde akan Murat nehridir. Murat nehri kuzey ve güneydeki dağlardan doğan Boti çayı, Büyük çay, Mirzehan çayı, Kubik çayı, Geldüş suyu ve Didem çayı ile beslenir.
Sinek ve Aladağın yüksek kesimlerinde görülen ve yazın sulak çayırlarla yeşillenen yaylalar önemli hayvancılık yerleridir.
Türkiye’nin en yüksek göllerinden birisi olan Balık Gölünün 2/3’ü ilçemizin sınırları içersindedir.
Taslicay Genel Gorunum
TAŞLIÇAY İLÇE NÜFUS
c)-NÜFUS :
2008 yılı nüfus sayımına göre 6639’u ilçe merkezinde, 16.782’si ise köylerde yaşamaktadır. Genel toplam 23.421 olarak tespit edilmiştir. Buna göre yıllık nüfus artışı şehir merkezinde %12.85, köylerde % -4.47, ortalama %0.63 olarak belirlenmiştir.
(Belirtilen rakamlardaki ortalama nüfus artışı dışarıya verilen göç oranı dikkate alınmadan belirlenmiştir.)
Taşlıçay Türk Bayrağı
TAŞLIÇAY İDARİ
d)-İDARİ YAPI:
Taşlıçay ilçesine bağlı 37 köy, 21 mezra mevcuttur. İlçeye bağlı belde bulunmamaktadır.
Ekonomik Durum

TAŞLIÇAY EKONOMİ
2-EKONOMİK DURUM
İlçe ekonomisi gelişmemiştir. Halkın temel kaynağı hayvancılıktır. İlçenin hayvan varlığını gösterir tablo aşağıda sunulmuştur.

TAŞLIÇAY HAYVANCILIK
HAYVAN VARLIĞI
Büyükbaş : 19.502 Adet (Manda dahil)
Küçükbaş : 85.600 Adet (Keçi dahil)
Tek Tırnaklı : 450 Adet

İlçenin ikinci geçim kaynağı tarımdır. Arazi engebeli olduğu için tarıma elverişli yerler azdır. Bitkisel üretim çeşitlenmemiştir. Ağırlıklı olarak tarla bitkileri yetiştirilmektedir. Arazi kullanımı şöyledir.

İlçe Yüzölçümü : 99.800 hektar
Mera Arazisi : 19.000 hektar
Yayla Arazisi : 10.200 hektar
Çayır arazisi : 18.900 hektar
Tarım arazisi : 21.000 hektar
a) Sulu arazi : 9.200 hektar
b) Kuru arazi : 11.800 hektar
Boş arazi : 10.500 hektar

İlçede sanayi ve hizmet sektöründen bahsetmek mümkün değildir.Aynı faaliyet kolunda çalışan en çok 3-5 esnafa rastlanmaktadır.Yörede ticari hayat tamamen günlük tüketime yönelik olarak devam etmektedir.
TAŞLIÇAY İLÇE SOSYO -KÜLTÜR-DİN-VE ETNİK YAPI
Sosyo-Kültürel, Dini ve Etnik Durum

Bölgede geleneksel ilişkiler eski katılığını devam ettirmese de varlığını korumaktadır. Bu bağlamda vatandaşlarımız arasında aşiret yapısı devam etmektedir.
İlçemizde yaşayan nüfusun tamamı müslüman olup, hanefi, şii, şafii mezhebindendir. Mezhep farklılıklarından kaynaklanan çatışma ve sorunlar mevcut değildir.

İlçemizde mevcut aşiretler mevcut olduğu yerleşim yerleri şunlardır.
Aşiret Adı Bölgesi :

TAŞLIÇAY KEÇİLER
Plakani : A.Düzmeydan, A.Dumanlı, Çökelge, Gündoğdu, Tanrıverdi, Güney Söğüt, Samanyolu, Yankaya, Yeltepe, Y.Dumanlı, Yanalyol, Y.Düzmeydan, Balçiçek, Akyıldız Mezrası.
Celali : Aras, Aşağı Esen, Y.Esen, Bayramyazı, Boyuncak, Çöğürlü, Kumlubucak, Taşteker, Tanyolu.

Nezoi : Yardımcılar, Düzgören, Tanrıverdi, (Çelikomu-İsakomu)
Kaskan : Dilekyazı, Kumluca, (Yeniköy Mezrası)
Şeyh : Gözücü, Kağnılı, Bayıraltı.
Mikali : Gözücü, Bayıraltı.
TAŞLIÇAY ASAYIŞ
Asayiş ve Güvenlik Durumu

İlçemizde Jandarma teşkilatı 1954 yıllında kurulmuştur. İlçe Merkez Komutanlığına bağlı 2 dış karakoldan Esen Karakolu 1935 yılında Diyadin İlçesine bağlı iken, 1954 yılında Taşlıçay Jandarma Komutanlığına bağlanmıştır. Yukarı Düzmeydan karakolu 1992 yılında hizmete açılmıştır.
Emniyet Amirliğimiz halen 1 Emniyet Amiri , 1 Komiser Yardımcısı , 24 polis memuru, olmak üzere toplam 26 personelle hizmet vermektedir. Hizmet aracı olarak 1 adet Fit Doblo, 1 adet renault Cilio otomobil, 1 adet Renault Toros marka zırhlı oto toplam 3 adet oto ile Asayiş ve trafik hizmetleri sürdürülmektedir. 1 adet hizmet binası ve 16 adet lojmanı mevcuttur.
TAŞLIÇAY İLÇE ULAŞIM
Ulaşım ve Altyapı Durumu

İlçe Merkezinden E-80 karayolu geçmektedir. Köylerimizi ilçe merkezine bağlayan yollar asfalt değildir. Yaz aylarında ulaşım rahatlıkla sağlanmakta ancak kışın bazı köylere ulaşım zaman, zaman aksamaktadır.
İlçe merkezi ile tüm köy ve mezralarda elektrik şebekesi mevcuttur. Tüm köylerimizde içme suyu bulunmakla birlikte genelde yetersizdir.
TAŞLIÇAY İLÇE KÖY VE BELDELER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder